Omgivningen

Mataffärer

Ica Supermarket på Folkungagatan (400 meter) är den närmaste större mataffären. Mitt emot finns även Liedl.

Närmaste mataffär är Coop Extra (100 meter) som ligger i korsningen Kocksgatan och Nytorgsgatan.

Ytterligare ett kvarter bort mot Renstiernasgatan finns Cajsa Warg (250 meter), för de som vill ha något extra. Detsamma gäller Urban Deli (350 meter) vid Nytorget.

Apotek

Apoteket finns på Folkungagatan och Kronans Droghandel på Åsögatan.

Shopping

Många spännande affärer finns representerade i området.

För godissugna finns Chokladfabriken på Tjärhovsplan och och Pärlans Konfektyr på Nytorgsgatan.

I närheten finns också butiker som Acne, Marimekko, Grandpa, Stalands Möbler m.fl. På Kocksgatan finns herrekiperingarna Kocksgatan 17 och The P Concept Shop.

Skolor och dagis

I närheten finns ett flertal förskolor och skolorna Katarina Norra (årskurs 0-9) samt Katarina Södra (årskurs 0-6)

Parker

Närmaste park är Axel Landquist park med en mindre lekplats och servering sommartid.

Nytorget är en populär samlingsplats året om. Runt torget finns serveringar med utelatser så fort vädret tillåter. På torget ligger också en lekplats för barnen.

I Rosenlundsparken ligger Skånegläntans parklek. I parken finns spolad isbana vintertid och fotbollsplan, handbollsplan och basket på sommaren. Det finns också en öppen förskola i parken. Vid parkleken finns även en grillplats.

Björns trädgård ligger mitt emot Medborgarplatsen och är en traditionell parklek som erbjuder olika slags aktiviteter. Parken har en renoverad utemiljö med bland annat en spännande skateramp.

Vitabergsparken är en så kallad bergspark som anlades vid 1800-talets slut och 1900-talets början. Då byggde staden parkvägar och planterade träd. Lekplatsen och teatern har tillkommit senare. I parken visas teater sommartid. Vintertid ger backarna goda möjligheter till pulkaåkning. På Vitabergparken östra kulle ligger en stor nyupprustad lekplats. På platsen finns ett stort urval av lekmaterial som t ex gungor, karuseller och tramporgel. Lekplatsen ligger nära musikpaviljongen och kan till exempel nås genom trappan från Lilla Mejtens gränd vid Groens malmgård.

Stora Blecktornsparken är en mycket omtyckt och välbesökt park, särskilt av barnfamiljer. Det är inte bara södermalmsbor utan även folk från andra stadsdelar och kommuner som besöker parken. I parken finns även en parklek och en vikingaby.

Parkleken har djurhållning med får, grisar, kaniner, getter och marsvin. I parken grillar de korv varje onsdag (medtag det som ska grillas) och gräddar våfflor på fredagar mellan 14–16. I parken finns även massor med lekredskap, långa rutschkanor, linbana och en liten självservering där vi säljer kaffe, te saft, hembakt, kex och glass.

Den centrala delen av parken har stora öppna ytor där man kan spela boll och sola. Under snörika vintrar är det många som använder parkens fina pulkabackar. I sydvästra delen av parken finns ett område av naturkaraktär med en fin promenadväg över klipporna. Här finns också ett antal djurhagar för parklekens djur.

I närheten av Stora Blecktornsparken finns även Lilla Blecktornsparken med en plaskdamm och stora grönytor.

Sevärdheter

Omgivningarna är fulla av sevärdheter som Katarina Kyrka, Sofia Kyrka, Mosebacke och utsikten från Fjällgatan.

Restauranger, fik och barer

Området, som ibland omnämns som SoFo (Söder om Folkungagatan), är känt för sitt utbud av restauranger och kaféer. Nära finns bland annat Punk Royal, Nook, Nytorget 6, Greasy Spoon, Hermans Vegetariska Restaurang

Rulla till toppen